Quantcast
Channel: fish – Food Junkie not junk food
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Aperitivo στο σπίτι: Μίνι ταρτάκια με σολομό ποσέ και μαγιονέζα άνηθου

$
0
0

 

Εντάξει, ξέρω πως σήμερα πολλοί θα βγείτε να γιορτάσετε τον έρωτά σας, όμως το σαββατοκύριακο μπορεί και να έχετε κέφι για μαγειρικές. Έτσι λοιπόν συνεχίζω από το ποστ της προηγούμενης εβδομάδας όπου μοιράστηκα μαζί σας τρεις συνταγές για fingerfood . Ενώ εκείνα ήταν πολύ εύκολα, χωρίς σχεδόν καθόλου μαγείρεμα, αυτά εδώ τα ταρτάκια είναι λίγο μπελαλίδικα, αλλά αξίζουν τον κόπο. Είχαν και μεγάλη επιτυχία, φαγώθηκαν όλα και ρωτήθηκα πολλές φορές για τη συνταγή!

Νομίζω πως το πιο σημαντικό που κάνει διαφορά είναι ότι ο σολομός είναι φρέσκος και όχι καπνιστός. Κάπως με έχει κουράσει ο καπνιστός σολομός που συχνά μπορεί να είναι και λίγο βαρύς. Επίσης, είναι πολύ πολύ νόστιμη η ζύμη για τάρτα (μεστή γεύση βουτύρου) και δίνει δυνατή γεύση και υφή, σε σχέση με μία του εμπορίου (με λιπαρά αγνώστου προελεύσεως, συχνά υδρογονωμένα).

Παρόλα αυτά καταλαβαίνω πως, αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε τις βάσεις από την αρχή, μπορείτε, είτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη για τάρτες, είτε ζυμη κουρού. Η διαδικασία θα είναι πάνω/κάτω η ίδια. Υπάρχουν, τέλος, και οι έτοιμες ψημένες βάσεις τάρτας (σε κάποια μεγάλα σουπερμάρκετ) που όμως δεν είναι τόσο νόστιμες.

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Ταρτάκια με σολομό ποσέ και μαγιονέζα άνηθου

ΥΛΙΚΑ για 20-24 ταρτάκια

  • μία δόση ζύμη για τάρτα (δειτε παρακάτω), ή ένα φύλλο ζύμη για τάρτα, ή ζύμη κουρού ή 20 έτοιμα ψημένα ταρτάκια
  • 300γρ σολομό φρέσκο
  • 2 κ.σ. άνηθο (ή κόλιαντρο και λίγο λάιμ αν θέλετε πιο ασιατική γεύση), ψιλοκομμένο
  • 6 κ.σ. μαγιονέζα (αν δεν φτιάξετε σπιτική, τουλάχιστον πάρτε μία αξιοπρεπή, χωρίς φοινικέλαιο!). Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τυρί κρέμα, με εντελώς άλλο αποτέλεσμα

Για τη ζύμη

  • 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 50 μλ νερό παγωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάξτε τα ταρτάκια: Κοσκινίστε το αλεύρι, ανακατέψτε το με τη ζάχαρη και το αλάτι  και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το αβγό και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα. Μπορείτε να φτιάξτε τη ζύμη και από την προηγουμένη ή και πολλές μέρες πριν και να την φυλάξετε στην κατάψυξη, Αποψύξτε τη από βραδίς πριν τη χρησιμοποιήσετε.
  2. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά.
  3. Κόψτε κομμάτια με κουπ πατ στρογγυλό ή με ένα ποτήρι στρογγυλό, διαμέτρου περίπου 6.5 εκ. Το ίδιο θα κάνετε και με την έτοιμη ζύμη του εμπορίου. Τα κομμάτια που περισσεύουν ζυμώστε τα πάλι και ανοίξτε τα ξανά σε φύλλο, συνεχίζοντας τη διαδικασία μέχρι να ξεμείνετε από ζύμη.
  4. Λαδώστε ελαφρά τις ατομικές φόρμες για τάρτα ή τη φόρμα για μίνι cupcakes.
  5. Παρτε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης και απλώστε το σε όλη την επιφάνεια της κάθε θήκης. Με ένα πιρούνι τρυπήστε το κάτω μέρος του ζυμαριού.
  6. Βάλτε τις τάρτες στο ψυγείο να παγώσουν όσο προθερμαίνεται ο φούρνος στους 190°C στον αέρα.
  7.  Κόψτε μικρά κομμάτια λαδόκολλας (περίπου 7×7 εκ.) και καλύψτε την επιφάνεια της κάθε τάρτας. Γεμίστε τα με φασόλια μικρά ή φακές (εγώ τα μαζεύω ξανά τα ψημένα φασόλια για άλλη περίσταση).
  8. Ψήστε πρώτα τα ταρτάκια καλυμένα για 10-12 λεπτά. Βγάλτε τις λαδόκολλες και τα φασόλια/φακες και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Μόλις ψηθούν, αφήστε τις βάσεις να κρυώσουν για 10 λεπτά και στην συνέχεια ξεφορμάρετέ τις. Μπορείτε να φτιάξετε τις βάσεις μέχρι και τρεις ημέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε και να τις φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει καλά. Υπάρχει λόγος που μπαίνουμε στην διαδικασία με τα φασόλια. Αν παρατηρήσετε τη φωτογραφία παραπάνω, το δεξιά ταρτάκι ψήθηκε με φασόλια και διατήρησε την κοιλότητά του, ενώ το αριστερά ψήθηκε μόνο του και συρρικνώθηκε!
  9. Για τον σολομό ποσέ: βάλτε σε ένα κατσαρολάκι νερό να βράσει.  Μόλις βράσει, ρίξτε μέσα το κομματι σολομού και κλείστε το μάτι. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι, αλλά αφήστε το σολομό μέσα στο νερό μέχρι αυτό να κρυώσει εντελώς. Βγάλτε το σολομό με μια σουρωτη κουτάλα σε ένα πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνα και ξεψαχνίστε τον αφαιρώντας τυχόν κόκκαλα καθώς και την πέτσα. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τον στην άκρη. Αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε πολύ αργότερα, βάλτε τον στο ψυγείο. Μπορείτε να τον ετοιμάσετε μέχρι και τρεις ημέρες πριν.
  10. Για τη μαγιονέζα άνηθου: σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μαγιονέζα με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  11. Σύνθεση: Γεμίστε κάθε ταρτάκι με λίγη μαγιονέζα και πασπαλίστε με λίγο σολομό. Γαρνίρετε με φυλλαράκια άνηθου. Τα ταρτάκια μπορείτε να τα συνθέσετε το πρωί και να τα χρησμοποιήσετε το βράδυ. Μόνο τα φυλλαράκια άνηθο φροντίστε να τα βάλετε τελευταία στηγμή, γιατί μαραίνονται και δεν δείχνουν ωραία!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Latest Images

Trending Articles





Latest Images